lørdag den 3. november 2007

Hjælp til uge 7 : Second Life : bib23-avatarer

Her er bib23-avatarerne:

Frk. Bib Ballyhoo & Hr. Billybib Ballyhoo

Når du logger ind - enten som Bib eller Billybib - begynder du på destinationen "Danmark, Denmark" - det første større danske samlingssted i Second Life (SL). For indtil ca. 1/2 år siden var det absolut det mest besøgte sted for danskere i SL. Sidenhen er "Wonderful Denmark" - bygget op omkring en "Korsbæk-kulisse" - blevet det gængse mødested for danskerne.

At logge ind på SL kan ske via direkte links - som starter SL-programmet på din computer - eller ved at gå til hovedsiden for SL, hvor du i øverste højre hjørne klikker på linket "Resident login".
Inden du klikker på knappen "Connect" udfylder du felterne med avatarens for- og efternavn samt password. Password til bib23-avatarerne finder du på Biblioteksgiraffen (stivejen er: / IT / Intranet / Login & passwords) - nederst på dokumentet Login og passwords.

Når Bib og Billybib vælger at starte i "Danmark, Denmark" er det fordi, de gerne vil give dig mulighed for i rolige omgivelser - som regel vil du være alene i området - at gøre dine første erfaringer med at orientere dig på "skærmbilledet" og at bevæge dig lidt rundt.

Grundlæggende bevæger du dig rundt ved at bruge piletasterne. Men den virtuelle verden rummer så uendeligt mange andre funktioner end bare at kunne gå frem og tilbage, at det er nødvendigt med et ret komplekst sæt hjælpemidler, som er tilgængelige i menulinjerne.

Her vil kun de vigtigste blive gennemgået - så du er rustet til at gøre dig dine første erfaringer med Second Life:

Den øverste menulinje behøver du ikke i første omgang at forholde dig til.

Den nederste menulinje samler de vigtigste aktionsmuligheder


Knappen "Communicate" - viser de "Friends" du har - og om de er online - og de grupper du er medlem af.
Som udgangspunkt er Bib og Billybib "hinandens venner"; begge har også fået kollega Bookey Ballinger som ven. Bookey slår i øvrigt også sine folder i den svenske sammenslutning af biblioteksavatarer.

Knappen "Chat" aktiverer den overliggende chatlinje. Det er her du taster, det du vil sige - og når du klikker på -tasten, bliver din chat-tekst vist "i rummet" synligt i en vis radius - det vil sige, at andre avatarer i din nærhed kan se, det du skriver.

Med knappen "Fly" aktiverer du din flyvefærdighed - du flyver op i luften og bevæger dig - i øvrigt som på "jorden" bare hurtigere. Det er godt hvis du ønsker overblik over et områder eller hvis du hurtigt vil tilbagelægge en afstand. Når du flyver omdannes knappen til "Stop flying" - trykker du knappen
stopper du din flyvetur - du falder mere eller mindre ublidt ned på jorden igen, rejser dig op igen...og er klar igen til at bevæge dig rundt...på jorden.

Husk! Lige meget hvor meget du måtte flyve ind i huse, falde i vandet, gå ind i huse, genstande eller andre avatarer - ja, så er Bib og Billybib (og alle andre avaterer i øvrigt) heldigvis så hårdhudede - det preller fuldstændig af på dem!

Med knappen "Snapshot" kan du tage snapshots af det du ser - kan sendes som postcards fra SL, uploades til avataren (koster 10 L$...og Bib og Billybib er gankse pengeløse) eller gemmes på harddisken. Fotofunktionen er jo ikke nødvendig for din normale tilværelse - men sjov at afprøve!

Knappen "Search" giver adgang til søgning - vælg fanebladet "All" - eller forsøg evt. afgrænset søgning på bl.a. steder, avatarer, grupper, events m.m.
Prøv f.eks. at finde frem til Wonderful Denmark - i søgeresultat-listen i venstre spalte vil der være et hus-ikon (betyder at det er en "lokalitet") ud for "Wonderful Denmark" og markerer du linjen, vil til højre vises et billede af lokaliteten med en kort beskrivelse.

Med knappen "Teleport" under billedet eller beskrivelsen i søgeresultatet - kan du med et snuptag teleportere dig til lokaliteten; knappen samme sted "Show on map" viser lokalitetens placering på et kort.

I nederste menulinje er der desuden "Mini-map" - pop-up-kort i højre hjørne over den lokalitet du befinder dig på - du kan bl.a se om der er andre avatarer i området - er markeret som grønne prikker (din egen avatars placering er markeret som gul prik) - og "Map" er et større kort over et større område - til højre i dette kortbillede findes forskellige muligheder og symbolforklaringer.

Helt til højre i nederste menulinje findes "Inventory", som rummer alt, der kan være relevant i din virtuelle avatartilværelse - tøj, "skins", objekter og rigtig meget mere.

Det kræver en længere udredning at forklare aspekterne af brugen af "Inventory" - prøv selv at kigge lidt rundt! - her skal du primært være opmærksom på mappen: "Landmarks"
Man bruger Landmarks i SL på samme måde som bookmarks eller foretrukne, når man surfer på Internettet - man gemmer her de steder man evt. gerne vil vende tilbage til.

Når du er på en lokalitet kan du skabe et landmark ved i øverste menulinje under fanen "World" at klikke på "Make landmark" - herefter gemmes landmark i "Inventory" under "Landmarks".
Klikker du på landmark i Inventory fremkommer et pop-up-vindue med mulighed for at se lokaliteten på et kort - og med en "Teleport"-knap - den knap man skal bruge for at bringe sig til det "landmarkede" sted.

Over den nederste menulinje vil du - hvis ikke andre har klikket den væk - formentligt finde "Camera control"

Den kan bruges til at navigere rundt: zoom ind og ud, dreje højre og venstre, op og ned. - Prøv!

Når man bevæger sig rundt kan man ofte klikke på objekter - og herefter få forskellige muligheder tilbudt. Du kan også højre-klikke på din egen avatar - så vises en pop-up-menu således:

Her skal omtales 2 af valgmulighederne:
Man kan bl.a. redigere sit udseende - tøj og krop - under "Appearance".
Du må ikke at redigere på Bib og Billybibs udseende. Synes du, at de bare er for grimme og du kun vil bevæge dig rundt i kjole, i jakkesæt, iført støvler, udstyret med topmave og/eller makeup, med blond eller kruset hår eller hvad det nu kunne være - mulighederne i Second Life er næsten ubegrænsede - så må du ta' springet: opret din egen avatar!

Under "Profile" får du adgang til din profil - den måde du vælger at præsentere dig selv overfor andre avatarer - "in-world residents". Bib og Billybibs profiler er på "forsiden" forsynet med en dato - datoen hvor de er trådt ind i Second Life første gang og kort beskrivelse af baggrund for hvorfor de er Second Life.

Det er ikke nødvendigt at udfylde sin profil - man kan være totalt anonym - men man vil hurtigt selv finde ud af ved mødet med andre, at det er ganske hensigtsmæssigt at kunne finde visse informationer her. (Det bliver hurtigt en standard-rutine at højre-klikke på andre avatarer for at "lære dem at kende")

Som det fremgår er der flere faneblade i din profil.
Her skal omtales fanebladet "Picks"

Her kan man samle steder eller venner som man måske har et særligt forhold til. Hos Bib og Billybib er der samlet 4 steder som kan være relevante i vores sammenhæng:
"Danmark, Denmark", "Wonderful Denmark", "Infoisland.dk" og "Den Skandinaviske del af International Infoisland". Man kan - når det drejer sig om lokaliteter - bruge "Picks" på samme måde som landmarks - under billedet og beskrivelsen finder du "Teleport"-knappen, som kan bringe dig til det pågældende sted.













Ingen kommentarer: